2012 m. gegužės 30 d., trečiadienis

Kažkieno pasisakymas apie optinius taikiklius

Net nepamenu iš kur tą pasisakymą apie optinius taikiklius esu išsisaugojęs.

---

Kaip pats supranti gera optika nebūna pigi, nors už taip vadinamuosius „brendus“ dalį sumos tenka pakloti už firmos vardą. Prieinama kaina taip pat kiekvienam skirtinga, svarbu už tą galimą sau leisti kainą išsirinkti optimalų varijantą.
Pabandysiu surikiuoti optikos hierarchijos dešimtuką pagal man žinomesnius gamintojus (apytikris subjektyvus vertinimas):

  1. Lietuvoje nedaug kas žino, kad geriausią pasaulyje optiką gamina amerikos firma US Optics. Tai elitinė optika, visi parametrai, įskaitant ir kainą, su priedėliu super, galimybė užsisakyti visus parametrus individualiai, bet standartinę medžioklinę seriją įpirktų ne vienas naujasis lietuvis.
  2. Antroje vietoje: fokiečiai Schmidt & Bender su savo medžiokline serija skaitoma geriausia pasaulyje, žinoma Zeiss, Hensoldt (tas pats Zeiss, tik karinis), austrų Swarovski, japonų Nightforce. 
  3. Trečioje: Kahles - dukterinė Swarovski įmonė (buvo atsiskyrę, dabar vėl sugrįžo). Docter – istorinis Zeiss, likęs buvusioje demokratinėje Vokietijoje po antrojo pasaulinio karo, tik pakeitęs pavadinimą, o naująjį Zeiss-ą sukūrė emigravę savininkai federatyvinėje Vokietijoje (dabar lyg tai Docter susijungė su Zeiss, bet žinios nepatikrintos). Amerikonų Leupold LPS serija (su Leikos linzėmis 99,7 šviesos transmisija).
  4. Ketvirtoje: Dukterinėse amerikos firmose gaminamos Swarovski, Zeiss, Kahles serijos su coliniu kakleliu, Leupold VX-III, Mark 4 serijos, Nikon Monarch Gold serija, Burris Black Diamond serija, Meopta Meostar serija, tik nesijuokit rumunų IOR.
  5. Penktoje: Leupold VX-II, European-30 serijos, Bushnell Elite 4200, Burris Euro Diamond, Signatur serijos, Nikon Monarch UCC, Meopta Artemis serija.
  6. Šeštoje: Leupold VX-I, Bushnell Elite 3200, Burris Fullfeld, Nikon Buckmasters...
  7. Septintoje: Likusios 5-6 vietos gamintojų serijos, gamintos daugiausia Kinijoje ar Filipinuose.
  8. Aštuntoje: „Teisingi“ Kiniečiai - Tasco Super (deja jau mirusi), Leapers, BSA, Norconia, ZOS...
  9. Devintoje: Rusiška ir Baltarusiška...
  10. Dešimtoje:Kinietiška neaiškių firmų tipo „Sun Chui Chai“, taip skaitlingai besipuikuojanti mūsų ginklų parduotuvių lentynose.

Taigi jei nesi iš naujesnų lietuvių, bet įstengi nupirkti karabiną už 2,5-3 tūkst. Lt, tai panašiai tiek turėtum skirti ir optikai. Jei optiką pasirinksi teisingai, tai tokio derinio turėtų pakakti, aišku jei sau nekeli įpatingų reikalavimų. Pasieksi tokių pačių rezultatų, kaip ir kolega , turintis, tarkim10 tūkst. Lt „komplektą“.
Į minėtą sumą turėtų įtilpti penktoje-šeštoje pozicijose esantys taikikliai, tik bėda, kad išskyrus Bushnell Elite ir Meopta Artemis Lietuvoje kitų nerasi. Šiuolaikiniame technikos amžiuje, naudojantis Skype ar kitomis ryšio priemonėmis, įmanoma per gimines ar draugus nusipirkti JAV, kur kainos beveik perpus mažesnės negu Lietuvoje ir parsisiūsti ar parsivežti su kurjeriu. Europoje pirkti neapsimoka, išskyrus būnant Čekijoje įsigyti Meopta.
Meopta Artemis serija labai padori. 2000-osios korpusas geležinis, 3000-osios iš aliuminio lydinio, 2100 ir 3100 skalė turi šviečiantį tašką.
Bushnell Elite taip pat verta savos kainos, kokybiškas japonų gaminys, pagal gamintoją serija 3200 garantuotai išlaiko 1000 šūvių iš 375 H&H Mag, serija 4200 -10 000 šūvių.
Kokį pasirinkti optikos kaklelio diametrą -colinį ar 30 mm, priklauso nuo skonio ar turimų kronšteinų. Kaklelio diametras optikos šviesumui, kaip kad daug kas klaidingai mano, beveik jokios įtakos neturi. Kad tai įrodyti reiktų čia daug teorijos išvedžioti, o jau ir taip nemažai prirašiau, gal kada nors kitą kartą. Faktas kad Amerikoje paplitęs beveik išimtinai colinis, Europoje vis labiau plinta 30 mm. Tada kyla klausimas kam daryti kaklelį 30 mm, jei užtenka colinio. Tai daroma, kad į 30 mm lengviau sutalpinti tinklelio reguliavimo mechanizmą, detales galima gaminti čiut didesnes, o tuo pačiu ir stipresnes, be to, kas ypač svarbu taktinėse optikose, galima padidinti koregavimo „klikų“ skaičių. Štai todėl paskutiniu metu elitinė taktinė optika gaminama su 34 mm kakleliu.
Kitas klaidingas supratimas, kad kuo didesnis įėjimo linzės diametras, tuo didesnis optikos apžvalgos kampas. Greičiau priešingai. Principas yra tas, kad kuo didesnis didinimas,tuo mažesnis apžvalgos kampas. Čia vėl sausa teorija su schemomis ir formulėmis. Didelis įėjimo linzės diametras reikalingas šviesos srautui surinkti iš kuo didesnio paviršiaus, taigi turi tiesioginę įtaką optikos šviesumui. Apžvalgos kampas priklauso nuo išėjimo vyzdžio diametro ir optikos didinimo santykio. Apžvalgos kampas didėja mažėjant didinimui: štai kodėl tikros plačiakampės „varyminės“ optikos būna mažo didinimo 1,5-4 kartų (iki 6) ir su nedidele įėjimo linze (20-33mm).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.