2016 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Kahles Helia 5 1,6-8×42i



Medžiotojams itin įdomus galėtų pasirodyti Kahles optikos gamintojo produktas – Helia 5 1,6- 8×42i. Šis taikiklis skirtas šaudyti medžioklės sąlygomis iki 300 metrų. 1,6 karto didinimas idealiai tinka medžioklei su varovais, o didesni didinimai pravers tykant.

Pavyzdžiui, Helia 5 1,6-8×42i techniniais duomenimis neatsilieka nuo savo konkurentų – Zeiss, Swarovski ir Schmidt & Bender – panašios kategorijos įrenginių. Kahles Helia 5 didina penkiomis pozicijomis – nuo 1,6 iki 8. Didelis privalumas yra automatinis raudonojo taško jungimasis su naujoviška technologija Automatic Light. Jeigu raudonasis taškas įjungtas, bet ginklas pastatytas ar ant peties vertikaliai, tuomet taškas išsijungia, bet vos ginklas pakreipiamas horizontaliai, raudonasis taškas įsijungia tokiu pačiu ryškumu, kokiu buvo nureguliuotas pirmiau. Šio modelio palyginti platus matymo laukas: didinant 1,6 karto iš 100 m jis yra 25,5 m, t. y. tiek pat, kiek Swarovski techniniais duomenimis panašus taikiklis Z6i 1,7-10×42 L, didinant 1,7 karto. Štai Helia 5 didinant 8 kartus matymo laukas iš 100 m yra 4,9 m. Atitinkamai Zeiss Conquest DL 2-8×42 matymo laukas iš 100 m didinant 2 kartus yra 15,9 m, o 8 kartus – 4,8 m. Detaliau apie naujuosius Zeiss serijos Conquest optinius taikiklius rašysime viename ateinančių numerių.

Kalbant apie idealų atstumą nuo akies iki optikos, pats geriausias optikos vaizdas yra akį laikant 95 mm atstumu nuo optikos. Toks pats jis yra Swarovski, o Zeiss modelio – 90 mm. Kuo akis arčiau optikos, tuo didesnė galimybė šaunant dėl atatrankos pasimušti akį.

Helia 5 1,6-8×42i horizontaliosios ir vertikaliosios korekcijos plotis yra 1,5 m iš 100 m abiem kryptimis. Tokiu diapazonu galima daryti korekciją į viršų ir apačią. Du svarbiausi kriterijai, kalbant apie optinio taikiklio kokybę, yra šviesingumas ir prieblandos koeficientas. Pirmasis priklauso nuo lęšių, jų gamybos kokybės ir skaidrinimo, ir lemia tai, kiek procentais perduodama į taikiklį įeinančios šviesos. Antrasis kriterijus lemia taikiklio veikimo kokybę esant mažai šviesos. Kuo didesni abu šie skaičiai, tuo geresniais laikomi taikikliai. Kahles šviesingumas yra daugiau kaip 90 procentų, kaip ir Swarovski bei Zeiss; prieblandos koeficientas didinant 1,6 karto yra 5,2, o didinant 8 kartus – 18,3. Swarovski prieblandos koeficientas didinant 1,7 karto yra 4,7, o 10 kartų – 20,5; Zeiss rodiklis didinant 2 kartus yra 5,7, o 8 kartus – 18,3. Vokiečių Schmidt & Bender modelio Stratos 1,5-8×42 prieblandos koeficientas yra atitinkamai 5,20 ir 18,33. Pagal tai galima spręsti, kad šiuo atžvilgiu Kahles optika visiškai neatsilieka nuo didžiausių ir žinomiausių optinių taikiklių kompanijų. Visų modernių taikiklių tinkleliai yra antroje židinio plokštumoje. Tai reiškia, kad didinant vaizdą taikymosi tinklelis lieka nepakitęs. Seniau gamintų optikų taikymosi tinklelio dydis keitėsi pagal didinimą, o tai šiek tiek erzino, ypač jeigu dideliu atstumu norėta maksimaliai padidinus sumedžioti, pavyzdžiui, usūrinį šunį. Tokiais atvejais tinklelis praktiškai uždengdavo taikinį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.