2013 m. balandžio 17 d., trečiadienis

Kodėl uždrausta pavasarinė slankų medžioklė?



Lietuvai įstojus į ES uždraustos pačios romantiškiausios pavasarinės slankų ir didžiųjų ančių gaigalų medžioklės. Kaip ir daugelyje sričių, stojant į Europos šalių bendriją medžioklės klausimais nebuvo kam tinkamai Lietuvai atstovauti derybose su ES biurokratais.

Vienintelis nuopelnas tik tas, kad išsiderėjome teisę reguliuoti vilkų ir bebrų populiacijas. Galbūt mūsų derybininkus kankino nedidelės valstybės sindromas, baimė, kad gali ir nepriimti į ES. Su visais reikalavimais sutikome skubėdami ir žemai lankstydamiesi.

Dėl medžioklės, žinoma, mažiausiai galime graužtis, nes buvo ir daug rimtesnių praradimų… Na, kad ir nepagrįstai ankstyvas Ignalinos AE uždarymas.

Slankų medžioklę prisiminti verta

Slankas dar galima medžioti rudenį – nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 31 d. Tačiau rudeninėse medžioklėse miškų sąžalynuose be gerai treniruoto paukštinio šuns slankos nerasi. Be to, rudenį prasideda kitos įvairių žvėrių ir paukščių medžioklės, todėl lietuviai medžiotojai slankų beveik nemedžioja. Pamedžioti slankų Lietuvon atvažiuoja nebent italai ar prancūzai. Vakariečiai, skirtingai nuo lietuvaičių, mėgsta romantiškas, sportiškas paukščių medžiokles, o mums reikia kuo stambesnio grobio. Nors dabar pavasariais slankų medžioti negalima, prisiminti šias gražias medžiokles verta. Kadangi naujoji medžiotojų karta tokių medžioklių jau iš viso nežino, gal verta apie jas ir papasakoti.

Ar vertėjo uždrausti?

Slankų traukimas – savotiškos šių paukščių tuoktuvės. Traukia (skrenda) tik patinėliai. Pastebėjęs ant žemės tupinčią patelę, patinėlis neria žemyn ir nutupia prie išrinktosios. Slankos pastovių porų nesudaro. Patinai patelėms perėti ir auginti jauniklių nepadeda, todėl pavasarį vienas kitas sumedžiotas patinėlis žalos slankų populiacijai nedaro.

Kiek man teko išskrosti sumedžiotų slankų, neaptikau nė vienos nušautos patelės. Net jeigu būdavo nušaunami ir kartu skridę du paukščiai, jie pasirodydavo abu besą vyriškos lyties. Todėl pavasarinis slankų medžioklės uždraudimas tikrai negali būti grindžiamas kylančiu pavojumi pakenkti slankų populiacijos gausai. O ir kiek tų slankų Lietuvoje būdavo sumedžiojama – gal 2–3 tūkstančiai, kai Vakarų Europos šalyse jų nušaunama milijonais…

Kita gamtos mylėtojų eskaluojama priežastis, kodėl reikėjo uždrausti pavasarines medžiokles (ne tik slankų, bet ir didžiųjų ančių gaigalų), – paukščių veisimosi periodu neetiška juos medžioti, šūviais drumsti vestuves keliančių sparnuočių ramybę.

Tačiau kuo blogesni žinduoliai? Rujos metu medžiojami visi kanopiniai, beveik visi plėšrieji žvėrys, bebrai. Beje, pastarųjų medžioklėmis lyg ir pakeista pavasarinė paukščių medžioklė, nes bebrų medžioklės sezonas tęsiasi net iki balandžio 15 d. Tačiau to daryti tikrai nereikėtų, nes balandžio viduryje bebrų patelės jau ruošiasi vesti jauniklius, o pavienės juos jau gal ir maitina.

Vytautas Ribikauskas
(ištrauka iš zurnalasmiskai.lt)

Ta proga patiekalai iš slankos bei filmukas apie tai (anglų k.).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.