2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Medžioklinė pranga. Kokią pasirinkti?



Šiuo metu ieškau žieminės aprangos medžioklėms. Teko kiek pasklaidyti pasisakymus forumuose ir mintis internete. Radau tokį ganėtinai išsamų aprašymą medziokle.info tinklapio diskusijų forume. Gal daugeliui čia nebus nieko naujo, tačiau gal kam ir bus naudinga.

Autorius doctor (gramatika ir stilius kiek pakoreguoti, vietomis nežymiai papildyta).
,,

Papasakosiu iš savo patirties, nes esu iš tikrųjų šiuo reikalu labai domėjęsis ir išleides krūvą pinigų.

Visu pirma, apranga turi būti klasifikuojama pagal medžioklės tipa (kokia medžioklė labiausiai patinka): varominė, tykojimas, sėlinimas. Toliau pagal metu sezona: pavasaris, vasara, ruduo, vėlyvas ruduo (pavasaris), žiema. Dar vienas kriterijus – medžiojamoji fauna: paukščiai, kanopiniai, kiškiai, bebrai ir t.t. 

Gerai, pradekime nuo pradžių.
Medžioklėms varant:

1. Medžioklinė apranga turi buti patogi ir neriboti judesių, nes greičiausiai teks šauti i bėgantį žvėrį. Be to teks nužinksniuoti kelis, o gal ir keliolika kilometrų.
2. Lengva ir šilta, nes kolektyvinės medžioklės prasideda rudenį ir baigiasi žiemai įpusėjus.
3. Neperšlampanti, nes žmonės sako – "nėra blogo oro, yra blogi rubai".
4. Funkcionali. Reikia daug kišenių įvairiems daiktams: šoviniams, racijai, mob. telefonui.

Galbut daugelis mane keiks, bet mane juokas ima iš tų kurie atvažiuoja į medžioklę su didžiausiu patrontažu ant diržo. Manau, kad jis reikalingas kiškių ir ančių medžioklėje, o varominėje užtenka ir "rankovės" ant buožės  su dvejais kulkomis ir trimis grankulkėmis užtaisytais šoviniais. Likusieji rezerviniai gali guleti kuprinėje arba keliose striukės ar kelnių kišenėse, nes mes medžiojame, o ne vykdome misiją Afganistane.

Medžioklėms tykojant.

Jei tykojama vasarą:

1. Priešas Nr.1 – uodai. Todėl reikalingas tinklelis, arba striukė su integruotu tinkleliu apykakleje. Kaip sakant – "du viename". Taip pat verta muvėti dviejų sluoksnių kvėpuojančias kelnes, kad uodai neikastu. 
2. Temperatūra. Rūbai privalo būti lengvi, ploni irgerai ventiliuojami, kad nesukaistum. Labai gerai yra atsegami užtrauktukai pažąstyse, nugaroje, kelniu šonuose, kt. vietose.
3. Lietus. Rubai būna su membrana (pvz. gore-tex, bet tu ...tex dabar yra visokiu), t.y. neperšlampantys ir išgarinantys kūno drėgmę lauk. Jei rūbai be memranos, tai kuprineje pravartu tureti neperšlampamą poncho.

Visi rūbai su membrana turi trūkumą – blogas pralaidumas (t.y blogai garina prakaita laukan, išorėn). 
Gore-tex'o yra 4 generacijos (jei neklystu). Karta apskaičiuojama skylučių skaičiumi membranos kvadratiniame colyje. Kuo didesnė generacija, tuo geresnis membranos pralaidumas.

Jei tykojama žiema:

1. Šaltis. Brrr... Bet ir čia visi tų tex'u gamintojai prigamine gerų dalykų, šiandien diena nereikia eiti į bokštelį su storiausiais kailiniais, esant –20°C.

Nenoriu girti gamintojo, bet pirkau parduotuveje su gražinimo sąlyga (jei nepasiteisins kostiumas, turiu teise grazint pardavejui) Deerhunter žieminį kostiumą Rusky. 100% pasiteisino. Superinis dalykas! Sėdėjau praeitą žiemą, kai buvo –27°C ir tikrai viskas liux. Bet vienas dalykas – kaina apie 1500 lt.

Vokiečiai yra prigalvoję visokių pigesnių pasišildymo dalykų.
Kaip sakant, žiemą kitų reikalavimų nėra, nes iki bokštelio žiemą spaudžiant šalčiui nuroposi, o jei pasidarys karšta ropojant per sniega, prasisegsi visus uztrauktukus ir bus cool.

Medžioklėms sėlinant:

Jei sėlinama vasarą:

1. Tylūs rūbai (plastmase iš aic.lt pamirskite). 
2. Neperšlampantys rubai (bent jau kelnės)
Pagrindinė problema vasarą – šuvis. Sutemsta, aukšta ir šlapia žolė, kelnės permirkę, sužeisto arba nušauto žvėries paieška. Tai reiškia, kad tai ne kokie tai pigus plastmasiniai rubai.

Jei sėlinama rdenį:
1. Atsparūs drėgmei.
2. Jei medziojama pelkėse, tvenkiniuose ar kt. vandens telkiniuose (pvz. paukščių, bebrų medzioklės), tada, kad įbristi giliau į vandenį, reikalingas ilgas guminis kostiumas, o velų rudenį ir šiltesnis neoprenins.

Jei sėlinama žiemą: 
1. Rūbai turi būti patogūs, tačiau šilti, nes gali tekti ir kiek ilgėliau patykoti.
2. Gerai jei jie maskuojančios baltos spalvos, su augmenijos vaizdais ar be jų. Gali būti ir ant viršaus apvelkamas rūmas iš plono, bet tvirto balto audinio su kapišonu.
3. Gal tai netinka prie rūbų, tačiau nepamirškime apie slides ir sniegbrydžius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.