2012 m. liepos 3 d., antradienis

Šurpa pagal medziotojas.eu



Šurpai eikės:
  • žvėrienos (šerniena, stirniena, briediena), gali būti ir kiauliena,
  • bulvių, morkų, česnakų ir daug svogūnų,
  • prieskoninių daržovių (petražolės, krapai),
  • saulėgrąžų aliejaus (pabandykite ir aliejų iš kukurūzų),
  • grietinės (būtinai 40% riebumo), sviesto (būtinai 82,5 % riebumo),
  • tradicinių mėsos prieskonių (gali būti troškinių)
  • druskos, pipirų, lauro lapų,
  • ketčupo (asmeniškai pakeisčiau tigubai ar keturgubai didesniu kiekiu pomidorų padažu su bazilikais)
Gaminimo būdas:

Puodas įkaitinamas, įpilamas aliejus. Dedama mėsa (jau su prieskoniais). Mėsa patroškinama 15-20 minučių. Toliau dedami susmulkinti svogūnai, morkos ir 10 minučių maišant juos troškinate. Dedami česnakai (nelupti ir visą galvutę). Pagal skonį galima įdėti pipirų bei lauro lapų. Toliau dedamos bulvės. Vandens pilate pagal tai, kokio tirštumo jūs norite, kad būtų šurpa. Virti 25-30 minučių ant mažos ugnies, kad neprisviltų.

Kai bulvės išvirs, įdedamas sviestas ir grietinė. Gerai išmaišoma. Patroškiname dar 3-5 minutes. 

Gardžiausiai valgyti tuomet, kai šurpa yra pagaminta ant laužo.